Behandeling, tarieven en vergoedingen
Behandeling
Het leven kan soms anders lopen dan je voor ogen had. Je zit al een tijdje niet lekker in je vel, ervaart somberheid, piekert of je hebt misschien wel een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt waar je klachten aan over hebt gehouden. In de behandeling gaan we samen onderzoeken waar de klachten vandaan komen en werken we door het aanleren van nieuwe tools aan klachtenvermindering. Ook kijken hoe we klachten kunnen voorkomen in de toekomst.
De behandeling zal buiten plaatsvinden in de vorm van wandeltherapie, waarbij ik gebruik maak van effectieve therapievormen zoals CGT, EMDR en schematherapie.
Veel voorkomende klachten waarvoor mensen zich bij mij aanmelden:
- Overbelasting en stressklachten
- Burn-out of dreigende burn-out (werkgeverstrajecten zijn mogelijk)
- Somberheid en stemmingsklachten
- Angst- of paniekklachten (zoals piekeren, paniekklachten, fobieën of angst in sociale situaties)
- Trauma’s en nare gebeurtenissen
- Verslaving
- Problemen rondom zelfbeeld (onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, negatief zelfbeeld)
- Rouw en verlies
- Persoonlijkheid (lichte/matige problematiek)
- Inzicht/psycho-educatie en/of aanleren tools rondom specifieke stoornissen zoals ADHD en autisme
- Vragen rondom persoonlijke ontwikkeling
Zijn de klachten ernstig, dan verwijs ik je (terug) naar je huisarts. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een forse depressie en suïcidaliteit, agressieproblemen, ernstige verslavingsproblematiek, persoonlijkheidsproblematiek of psychotische klachten. In geval van crisis raad ik je aan contact op te nemen met je eigen huisarts/huisartsenpost.
Staat je klacht er niet tussen? Of twijfel je of je hulpvraag bij mij past? Neem dan even contact op om te overleggen.
CGT
De basis voor mijn werk ligt in de cognitieve gedragstherapie (CGT). In ons dagelijks leven hebben we allemaal gedachten en gevoelens, maar we zijn ons er vaak niet meteen van bewust. Maar deze gedachten en gevoelens vormen de basis waarop ons gedrag is gebaseerd, vooral als het gaat om negatieve emoties.
Wanneer we vastlopen in deze emoties en negatieve gevoelens, kan cognitieve gedragstherapie ons helpen door te onderzoeken of de gedachten die deze gevoelens veroorzaken wel helpend zijn en of ons gedrag overeenkomt met onze wensen.
Daarbij maak ik ook gebruik van elementen uit de Acceptance and Commitment Therapie (ACT) waar de nadruk meer ligt op acceptatie en zich richt op het versterken van persoonlijke waarden en doelen.
Schematherapie
Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. Tijdens de behandeling wordt de invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen onderzocht.
Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen.
Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.
EMDR
EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing.
Bij een EMDR behandeling helpt ik je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, de emoties die je erbij voelt worden minder sterk.
Dit kan helpen wanneer je (langdurige) klachten hebt als gevolg van een trauma.
Wachtlijst
Op dit moment is er geen wachtlijst.
Na een telefonische kennismaking kun je binnen twee weken terecht voor een intakegesprek.
Tarieven en vergoedingen
Ik ben een zogenoemde contractvrije psycholoog (zie ook www.contractvrijepsycholoog.nl). Dat houdt in dat ik geen contracten heb afgesloten met zorgverzekeraars. Je kunt bij mij terecht mét en zonder verwijzing. Ik hanteer de tarieven die zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA, 2025):
– intake / diagnostiek: €190,88 per 60 minuten (prestatiecode CO0562)
– behandeling: €168,94 per 60 minuten (prestatiecode CO0627)
Vergoede zorg
Vanuit de basisverzekering heb je recht op vergoeding voor psychologische hulp. Dat betekent dat je de behandeling in de meeste gevallen (deels) vergoed wordt. Daarbij moet je rekening houden met het eigen risico, zoals jaarlijks vastgesteld door de rijksoverheid (385 euro).
De vergoeding ligt vaak tussen de 60-100% en is afhankelijk van het soort polis dat je hebt. Informeer voor het intakegesprek bij jouw zorgverzekeraar of je in aanmerking komt voor vergoeding.
Om voor vergoeding in aanmerking te komen heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig. Ik zal dan ook een diagnose stellen.
Niet vergoede zorg
Een aantal stoornissen zijn uitgesloten van verzekerde GGZ-zorg (waaronder bijvoorbeeld aanpassingsstoornissen, werk gerelateerde problematiek zoals overspannenheid of burn-out, enkelvoudige fobie, identiteitsproblematiek en levensfaseproblematiek). Deze niet-verzekerde zorg krijg je niet vergoed vanuit de zorgverzekering.
In sommige gevallen vergoedt de werkgever (een deel van) de kosten voor behandeling, zoals bij burn-outklachten. Informeer hiervoor zelf bij je werkgever.
Je krijgt van mij een factuur, die je zelf betaalt. Deze kun je als je dat wilt indienen bij je zorgverzekeraar.


De sessies vinden buiten in de natuur plaats, denk hierbij aan een bos of park, in de omgeving van Nijmegen. Mijn vaste plekken waar ik afspreek is het bos bij Heumensoord of in de Ooij-polder. Andere locaties zijn ook mogelijk. De locatie zal in overleg met jou bepaald worden.
Ik vind het belangrijk om transparant te zijn en onze wederzijdse verwachtingen vanaf het begin van de behandeling naar elkaar uit te spreken. Er zullen in de behandeling regelmatig evaluaties plaatsvinden waar ruimte bestaat voor feedback. Wanneer je het ergens niet mee eens bent, zal ik je aanmoedigen om dit eerst met mij bespreekbaar te maken. Mochten we er samen niet uitkomen, dan kun je contact opnemen met de klachtenfunctionarissen van CBKZ via https://www.p3nl.nl/klachtenregeling/clienten.
De behandeling vindt buiten plaats in de natuur, over het algemeen zijn dit rustige gebieden zoals het bos. Natuurlijk zijn hier ook andere mensen, maar over het algemeen is de ervaring dat we hier geen of weinig last van ervaren. We kunnen er altijd voor kiezen om een andere plek op te zoeken. Mocht je je hier zorgen om maken of vragen over hebben, dan is het fijn om dit vooraf te bespreken.
Je kunt de afspraak 48 uur van te voren kosteloos annuleren of verzetten. Je kunt hiervoor het beste telefonisch contact met mij opnemen of een mail sturen. Te laat afgezegde afspraken of afspraken waar je, zonder gegronde reden, niet komt opdagen, kunnen in rekening worden gebracht. De kosten hiervoor bedragen 75 euro.
In mijn psychologiepraktijk richt ik mij volledig op de buitenpsychologie. Ik geloof in de krachtige combinatie van natuur, bewegen en behandeling en heb daarom ook geen praktijkruimte. Er is wel de mogelijkheid om de sessies online te laten plaatsvinden.
We beginnen met een intake, die doorgaans 1 a 2 sessies in beslag neemt. Hier bepalen we wat je hulpvraag is en op welke manier we daaraan gaan werken. Zo nodig stel ik ook een diagnose. In totaal duurt de behandeling doorgaans 8 a 10 sessies van 60 minuten. EMDR behandelingen neem ik meestal wat meer tijd voor, ongeveer 90 minuten per sessie.
Wandeltherapie gaat altijd door, behalve bij extreme weersomstandigheden als code oranje en rood.
Je kunt het contactformulier op de website invullen of je kunt me telefonisch bereiken op 06 58 99 58 27.